Siciliansk forsvar – Forberedelser

Hei! Jeg skal lære meg Siciliansk forsvar på tre uker!

Dette er dag en i en læringssekvens som følger en interessant idé: Du kan lære hva som helst på 20 timer! Dette er basert på forskning innen læring og hjernestudier, så jeg går ut fra at det er noe i det. Jeg skal i hvert fall prøve.

For at det skal fungere må man ha en plan, og man må drive fokusert trening i alle de 20 timene!

Problemet mange ser for seg når de vil lære noe nytt er at de ikke har tid. Vel, en time om dagen i tre uker skulle vel gå an? Eller hva med 40 minutter om dagen i en måned? Hvis det er noe du drømmer om å lære så burde det være mulig. Hvis ikke så er det kanskje ikke så viktig for deg likevel.

Metoden er slik:

 1. Definer konkrete læringsmål
 2. Del opp ønsket ferdighet i essensielle delferdigheter og prioriter de som kan gi deg størst fremgang
 3. Utforsk temaet ved å skumme noen bøker eller videoer
 4. Rydd unna hindringer og legg til rette for enkel og god trening
 5. Gjør en bindende avtale med deg selv om at du skal gjennomføre de 20 timene før du starter. Det hjelper å beskrive i detalj hvorfor du starter på prosjektet.

Mål

 • Huske og forstå hovedvariantene for både hvit og svart de første 10 trekkene.
 • For å bli en bedre spiller må man forstå stillingene like godt fra begge sider, slik at man kan styre mot egen fordel, unngå feller og utnytte motspillerens feil og svakheter når de oppstår.

Delferdigheter

 • Hva er poenget med å spille Siciliansk: Hva ønsker man å oppnå, og hva vil man unngå? Er det en sunn åpning?
 • Hva slags spillestil og spilltyper kan man regne med? Ligger det slike vurderinger bak noen av variantene?
 • Hvilke bondestrukturer er typiske? Hvilke brudd er vanlige for hvit og svart?
 • Hvilke stormestere er mest kjent for å spille Siciliansk? Hvilke varianter valgte de og hvorfor?
 • Hvordan huske de forskjellige variantene over brettet? Jeg tror en dypere forståelse fester seg bedre enn ren pugging av sekvenser og stillinger. Assosiasjoner til kjente partier og stormestere kan også hjelpe hukommelsen.

Utforsking

 • Finn noen YouTube-videoer som gir en kortfattet innføring i Siciliansk. Noter felles innhold og oppfatninger. Det gir essensen av åpningen og blir et styringsverktøy for resten av læringsprosessen.
 • Kjøp en bok som gir en strukturert innføring i Siciliansk forsvar. Det spiller ingen rolle om den er litt gammel, for nå er det essensen i åpningen som skal studeres, og den forandrer seg ikke.

Tilrettelegging

Sjakk krever stor konsentrasjon og tilstedeværelse, så det er viktig å være klar i kropp og sinn!

Før hver treningsøkt skal dagens presserende oppgaver være løst. Emosjonelle konflikter skal være løst eller håndteringen skal være planlagt. Jeg ha det ryddig rundt meg, og ikke være sulten. Et stort vannglass på bordet. Telefonen på lydløs.

Avtale

Jeg har spilt mye sjakk på nettet i det siste, og spiller som regel Siciliansk med svart, og også med hvitt når sjansen byr seg. Jeg møter stadig på to problemer:

 1. Motspilleren gjør trekk jeg ikke er forberedt på, og da blir jeg usikker. Antageligvis er de trekkene ikke de beste så jeg burde kunne straffe dem, og det er irriterende å stadig oppleve at jeg mangler den evnen.
 2. Jeg kommer meg greit gjennom åpningen, men etter 6-8 trekk begynner jeg å lure på hva jeg egentlig vil. Jeg vet at jeg har en typisk stilling med mange muligheter, men forstår egentlig ikke hva som bor i stillingen og hva som er den beste strategien.

Dette er ting som stadig plager meg, og det er meningsløst å fortsette å bruke masse tid på å spille sjakk uten å bli nevneverdig bedre. Jeg vil derfor bruke noe av spilletiden på å studere – det er en investering i fremtidig spillelykke.

Uansett er jeg nysgjerrig på dette læringsopplegget, og jeg finner ikke ut hvor effektivt det er uten å gjennomføre det slik det er ment. Jeg bruker denne bloggen som et forpliktende element, samtidig som det er et greit sted å notere hva jeg lærer.

Jeg lover å trene 60 minutter om dagen fra og med i dag, og følge hvert punkt overfor til punkt og prikke! 02.11.2014 Kjetil Prestesæter

Publisert i Siciliansk på 20 timer Merket med: , ,