Siciliansk forsvar – Dag 3

Nå skal jeg oppsummere innholdet i de fire introduksjonsvideoene jeg har sett og lage en samlet oversikt hvor jeg trekker ut essensen (markert med uthevet skrift). Deretter skal jeg forsøke å formulere delmål for de videre studiene, og lage konkrete treningsopplegg for hvert av dem.

 1. Siciliansk forsvar er en av de mest populære og utviklede åpningene. Den er kompleks, aggressiv og underholdende. Det finnes mange varianter for både hvit og svart, med tung og velkjent teori. Begge sider får ofte gode angrepsmuligheter, og selv om risikoen er høy så er åpningen sunn og god for begge sider.
 2. Bobby Fischer og Garri Kasparov spilte i stor grad Siciliansk og ga åpningen et godt rykte og stor popularitet. De siste fem årene finner vi Siciliansk på repertoaret til superstormestere som Viswanathan Anand, Veselin Topalov, Teimour RadjabovAlexander Grischuk, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Vassily Ivanchuk, Alexander Morozevich, Peter Svidler, Boris Gelfand og Shakhriyar Mamedyarov. Og selvfølgelig vår egen Magnus Carlsen som er en ivrig Dragespiller.
 3. Hovedvarianten er slik: 1. e4 c5 2. Sf3 d6 3. d4 cxd4 4. Sxd4 Sf6 5. Sc3
 4. Siciliansk forsvar er et svar på hvits åpning 1.e4. Hvit har etablert seg i sentrum med en bonde, og ønsker å ta hele sentrum med trekket d2-d4. Det ville gi en meget sterk stilling, og de fleste forsvar går ut på å hindre eller utfordre hvit i sentrum.
 5. I stedet for å etablere seg selv i sentrum med e7-e5, spiller svart 1..c5. Bonden kontrollerer d4 og hemmer hvits mulighet til å spille d2-d4. Hvis hvit allikevel gjør det, kan svart bytte sin flankebonde med hvits sentrumsbonde og derved oppnå bondemajoritet i sentrum. Det kan gi fordel på lang sikt. Ulempen er at trekket ikke hjelper svarts utvikling noe særlig, og hvit kan få forsprang.
 6. Hvit fortsetter normalt med å utvikle springeren til 2.Sf3. Det gir innflytelse over de svarte sentrumfeltene, og støtter d2-d4.
 7. Svart har flere muligheter men spiller oftest 2..d6 som forsvarer c-bonden og lager en liten bondekjede, åpner for dronningløperen og hemmer hvits fremstøt e4-e5. Samtidig blokkeres kongeløperen og svart har fortsatt ikke utviklet en offiser.
 8. Nå spiller hvit 3.d4 og griper hele sentrum. Begge løperne har åpne diagonaler og hvits utviklingsmulighet er god. Denne varianten kalles Åpen siciliansk, og leder som regel til kompliserte, dynamiske stillinger.
 9. Svart kan ikke la hvit eie sentrum og slår med 3..cxd4.
 10. Hvit slår naturlig tilbake med springeren 4.Sxd4. Det for tidlig å gå ut med dronningen som lett kan trues og miste tempo i tilbaketrekningen. Springeren står også veldig godt i sentrum.
 11. Nå utvikler svart sin første offiser (!) med 4..Sf6. Det legger press på e-bonden som må forsvares, og hinder hvits c2-c4 som kunne bli dominerende.
 12. Hvit spiller nå 5.Sc3, forsvarer e-bonden og stillingen er i balanse. c2-c4 er nå blokkert.
 13. Stillingsanalyse:
  1. Hvit har et stort utviklingsforsprang med begge springerne ute, åpne løperdiagonaler og en sentrumsbonde. Hvit vil fullføre utviklingen raskt og gå til angrep.
  2. Svart har bondemajoritet i sentrum, men ligger bak i utvikling. Erfaring og analyser viser at svart har full kompensasjon, og at svarts motangrep kan bli en seriøs utfordring for hvit på sikt.
  3. Stillingen er asymmetrisk, så hvit vil ofte spille på kongefløyen mens svart utvider på dronningfløyen. Svart har den halvåpne c-linjen som kan brukes av tårn eller dronning i et motangrep.
 14. Første fase av åpningen er over og svart kan velge blant flere fortsettelser som alle er like gode (Najdorf, Klassisk, Dragen m.fl.). De fleste spillere har sine favoritter som matcher deres spillestil og sinnelag, men de velger også basert på hva de vet om motspilleren.

Bok: Starting out – The Sicilian

(John Emms, Everyman Chess 2009)

Jeg fikk boken med ekspresslevering fra Amazon i dag, så nå skal jeg kikke litt i den før jeg formulerer læringsmålene, men jeg har noen ideer:

 • Hva gjør jeg hvis motspiller avviker fra de hovedtrekkene jeg har satt opp så langt? Da bør jeg antageligvis få en fordel, men hvordan skal jeg utnytte det? Jeg må bli kjent med de vanligste avvikene, men kanskje også se filosofisk på det: Jeg vet jo ideen med alle trekkene i hovedlinjen, så da bør jeg kunne se hva som er svakhetene med andre varianter.
 • Etter 5.Nc3 hva gjør jeg? Det finnes så mange spennende fortsettelser, og alle er solide og kraftfulle. Hva passer meg? Jeg tror jeg skal starte med å skumme innholdet i boken for å få oversikt over hovedideene bak hver variant, og se om det gir meg en pekepinn.

Jeg har også sittet med Chessbase i dag. Det er et analyseprogram som inneholder alle kjente turneringspartier. Jeg har plukket ut alle superstormesterpartier (+2700) som har blitt spilt med Siciliansk de siste ti årene, og skal bruke det som støtte for å velge varianter. Det som er bra nok for Kasparov og Carlsen burde holde for meg også (men det er ikke sikkert jeg forstår hvorfor og hvordan).


Dagens bonus:

Magnus Carlsen (2826) spiller Dragevarianten mot Viswanathan Anand (2800) i Kristiansund!

Her er det fullt trykk på begge flankene, og det er umulig å si hvem som kommer til å lykkes med sitt knusende angrep, før det plutselig er… remis! :-)

(Lurer du på hvordan det ble remis? Svart truer matt med Db1. Hvit har ikke tid til å få med seg tårnet i angrep, og finner ikke noe bedre forsvar enn evig trekkgjentakelse med Dd8-Df6).

Publisert i Siciliansk på 20 timer